Slimme camerahandhaving t.b.v. negeren rood kruis

 in Nieuws Handhaving

Persbericht


iHandhaving levert nieuwe camerahandhaving software

Blaricum, Het negeren van een rood kruis boven de snelweg is levensgevaarlijk. Om automobilisten die dit toch doen beter aan te kunnen pakken, starten Rijkswaterstaat en het OM een proef met een slimme camera en software van iHandhaving. Wie op de A28 bij Amersfoort een rood kruis negeert, kan worden betrapt en bekeurd.

Het negeren van rode kruizen op de snelweg is een groot risico voor de verkeersveiligheid. Een rood kruis staat bijvoorbeeld boven de weg als de spitsstrook gesloten is, vanwege een incident of omdat er werkzaamheden plaatsvinden.Rode kruizen zijn van belang voor de veiligheid van de automobilisten zelf, weginspecteurs, andere hulpverleners en wegwerkers.

Deze week is de proef van start gegaan. Een slimme camera legt het rode kruis en het kenteken van de overtreder vast in de camerahandhaving software van iHandhaving, zodat de bestuurder kan worden bekeurd. De boete hiervoor is 240 euro.

Rijkswaterstaat deelde vorig jaar meer dan 1500 boetes uit aan automobilisten die een rood kruis negeerden. Een record, het was bijna 40 procent meer dan het jaar ervoor. Met de slimme camera en de iHandhaving software hoopt Rijkwaterstaat dat de pakkans groter wordt, en het aantal overtredingen zal afnemen.

Overtreding ook gefilmd

Tijdens de proef wordt ook een filmpje van de overtreding gemaakt, zodat de situatie goed beoordeeld kan worden. Een weginspecteur van Rijkswaterstaat met boa-status zal de beelden in iHandhaving bekijken. Als er een overtreding wordt gezien, dan krijgt de bestuurder een proces-verbaal.

De proef loopt tot 1 juli. Na de zomer besluiten Rijkswaterstaat en het OM of ze deze vorm van handhaving vaker in gaan zetten.

Over iHandhaving

iHandhaving is gespecialiseerd in het leveren van innovatieve softwareoplossingen op het gebied van handhaving, toezicht en inspectie. De camerahandhaving software die nu voor de rood Kruis toepassing wordt ingezet is ook ingezet voor Milieuzone in onder meer Arnhem. N

Recent Posts

Typ een zoekwoord en druk op enter